Hur mycket vegetariskt ska man äta?

Jag kommer allt för väl ihåg hur doften av hackad lök på lekis 1979 triggade fram mitt första migränanfall. 2006 hade jag haft migrän och huvudvärk i så många dagar i rad att i valet mellan att slå huvudet hårt i väggen och bli vegetarian valde jag det sistnämnda. ”Sluta ät kött”, den kommentaren hade jag nämligen hört många gånger från vänner som själva blivit av med sin migrän eller kände någon som de visste hade blivit bättre. Sagt och gjort, över en natt slutade jag äta allt kött från nöt, gris och fågel men fortsatte äta ägg och mejeriprodukter. Och migränen försvann. Lite huvudvärk då och då absolut, hormonellt mestadels, men inte alls som innan.

2010 började LCHF, paleo, stenåldersmat, GI och andra ”dieter” synas allt mer och jag började testa. Efter två år på LCHF och vegetarisk kost med en familj som nu bestod av en man och två barn som inte åt varken det ena eller andra beslöt jag mig för att börja äta kött igen. Det blev för komplicerat med vad jag åt och barnen åt och jag funderade allt mer på vilket intryck det gjorde på barnen att jag inte åt samma mat som dem.

Sen dess har vi testat olika lösningar här hemma. Efter en sommar i Italien började vi med två-tre ”lagade” grönsaksrätter som tillbehör och sen ville barnen ha ”grön måndag” vilket vi införde en period. Nu gör vi lite av varje men inte med någon större ordning.

Måste man äta helt vegetariskt? Räcker det med att äta två-tre sidorätter med grönsaker och ha en mindre mängd kött på tallriken? Eller är det viktigare att äta helt vegetariskt två dagar i veckan för att barnen ska snappa ”grön måndag” och ”grön torsdag” och kanske själva fundera över att kött inte alltid behöver vara med på tallriken?

Hur ser man till att man får i sig det man behöver när tallriken är grön? Och hur får man i barnen så mycket som möjligt de dagarna? Jag tycker våra barn är ganska duktiga på grönsaker och äter de mesta sorter (finns det bara en dippsås till så går allt i) men ändå, behöver de inte nötter, ost och sånt också som de kanske inte alls äter?

Oftast gör vi en stor sallad som man antingen får montera ihop själv eller så blir det en färdig sallad där man får pilla bort det man inte äter. Men eftersom barnen inte äter så mycket dressing, ägg, ost och nötter blir de fort hungriga igen. Vad gör man för att mätta barnens magar en hel kväll?

OBS! Salladen på bilden består av couscous, kyckling, fetaost och diverse gröna grönsaker med en sidorätt av aubergine vänt i planko och paprikapulver och stekt i olivolja till. Så ingen vegetarisk middag alltså 🙂