Hur får man barn att äta grönsaker?

Ja alla svar har jag inte men några tips finns.

  1. Det mesta går ner med en dippsås. Rör ihop crème fraîche med lite vitlök och honung, gör stavar av morötter, gurka, broccoli, paprika eller vad som är säsong på och finns hemma. Olivolja, pesto, paprikakräm, crème fraîche med örter – det finns många sätt att göra en dipp.
  2. Ställ fram grönsakerna det första du gör när du börjar laga mat så kan man småäta lite grönt innan maten. Ingen ko på isen om magen blir mätt med grönsaker och till skillnad mot frukt, russin och smörgåsar så stör det inte aptiten åt ena eller andra hållet.
  3. Montera inte ihop sallader och ha inga grönsaker i maten, mina barn föredrar att det finns grönsaker vid sidan om istället. Finns det i maten är det livsfarligt.
  4. Variera formen på grönsakerna. Ett av mina barn gillar ”trasiga” (rivna) morötter, ett annat vill ha dem kokta och den tredje i bit. Så bara för barnen inte äter blomkål i bitar så kanske blomkålsmos går ner? Eller potatisbullar med rivna morötter i?
  5. Lök & svamp är också grönsaker. Här är listan med de 10 nyttigaste grönsakerna 2014 Och de är till och med ganska nyttiga sådana. Så lök i köttfärssåsen eller svampsoppa är bättre än inget.
  6. Laga maträtter av grönsakerna.
  7. Varför inte testa lite nya grönsaker till fredagstacosen eller lägga till några sorters grönsaker att dippa när fredagsmyset dukas fram? Så länge man bara lägger till och inte tar bort saker brukar det landa väl.
  8. Marinerade och inlagda grönsaker – annan smak, annan textur, kul att göra tillsammans. Bara undvik att grönsaker blir = sockerlag, det gör inget om man lär sig att allt inte smakar sött.
  9. Och så har vi det klassiska rådet, det vi vet att vi ska göra men inte alltid hinner och orkar. Låt barnen vara med och planera, köpa (kan varmt rekommendera inköp via webben av mat med barn) och laga maten.
  10. Fungerar inget annat återstår att blanda i lite här och där utan att göra någon affär av det. Rivna morötter i köttfärssåsen,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s